Alles voor het verduurzamen van kantoren

Het unieke aan Karin Hendriks Architectuur is dat we in de haalbaarheids- en planvormingsfase een multidisciplinaire aanpak hebben. We maken niet alleen een esthetisch en bouwkundig ontwerp, maar nemen ook het installatieconcept mee en integreren verduurzamingsmaatregelen in het ontwerp.

 

Sinds 1 januari 2023 moet elk kantoorpand Energielabel C hebben en op termijn label A. Deze verplichting geldt voor de meeste kantoorgebouwen vanaf 100 m2. Als gecertificeerd energieprestatie-adviseur mag Karin Hendriks Architectuur Energielabels afgeven.

 

‘Eerst berekenen we het huidige label van het kantoor en stellen we de verduurzamingsdoelen vast. Vastgoedeigenaren willen bijvoorbeeld van het gas af in combinatie met extra isolatie of een einde maken aan tocht in bepaalde ruimtes. Dit soort wensen nemen we mee in ons advies. Daarna maken we een plan van aanpak en voeren we dit uit. Zijn er vergunningen nodig? Dan vragen we die aan. Ook de aannemerselectie kunnen wij uitvoeren. Na de verbouwing registeren we het nieuwe energielabel.’

 

Waarom Energielabel A?

Hoe beter het energielabel, hoe aantrekkelijker een kantoor is voor bedrijven die werkruimte zoeken. Werken in een goed geïsoleerd bedrijf met een prettig binnenklimaat is voor veel werknemers een voorwaarde. Daarnaast heeft een pand met dit label een positief effect op de footprint van een onderneming. Bovendien profiteert het milieu er ook van.

 

Uitzonderingen

Panden die voor minder dan de helft uit kantoor bestaan, voor rijksmonumenten en kantoorpanden die binnen twee jaar gesloopt, onteigend of gerenoveerd worden, geldt deze verplichting niet. Meer dan tien jaar nodig om de duurzaamheidsaanpassingen terug te verdienen? Dan is Energielabel C ook niet verplicht. Pandeigenaren moeten deze aanpassingen wel doen, ook als label C dan niet behaald wordt.

Scroll naar boven